O tomto blogu se jenom jednou větou nedá říct nic...

Opus Dei, odchod papeže, krize církve - a tomu všemu vládne Petr Hájek

24. 2. 2013 12:12
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Svatý otec , církev , Opus Dei , Petr Hájek

Pana Hájka považuji za inteligentního člověka, který se na rozdíl od většiny nebojí stát si za nepopulárním názorem. Jít proti proudu je dlouhodobě jeho doména a nemá s tím žádný problém. K mnoha tématům se nebojí vyjádřit jinak, než nám servírují média. S něčím můžeme souhlasit, s něčím ne, minimálně v nás ale probouzí nějaký hlásek, který šeptá: Než budeš něčemu slepě věřit, zkus nad tím chvíli přemýšlet. Ale ouha – zdá se, že sám se s touto zásadou definitivně rozešel.

Občas se mi zdá, že kydat špínu na pana Hájka je jedním z mnoha oblíbených sportů české žurnalistiky a asi díky tomu i valné části veřejnosti. Prosím, jak je libo, i když sám s tím mnohdy nesouhlasím. Nezdá se mi především fér napadat někoho za jeho slova, když jsem se ani nenamáhal přečíst si nejdříve jeho knihu. Vhledem k tomu, že jsem si jednou tu námahu dal, měl jsem jakýsi neurčitý pocit, že ne všechno, co říká, se dá jen tak lehce hodit přes palubu. Poslední setkání s plodem jeho vášně pro psaní mi však docela vyrazilo dech.

V Reflexu nedávno vyšel jeho článek nadepsaný Ukřižovaný papež. Benedikt XVI. byl ke svému odchodu donucen! Podrobná analýza sporných tvrzení, která autor předkládá jako na běžícím páse, by vydala na diplomovou práci. Mimo jiné se v textu párkrát objeví jméno tajemné, záhadné, mysteriózní instituce s názvem Opus Dei, o které vlastně vůbec nic nevíme, ale to nevadí, stačí si přece vygůglit a přečíst pár článků a hned je vědomostní vakuum zaplněno. OD stojí za vatikánskou bankou, za volbou papežů, za řízením vatikánské kurie, za všemi možnými a nemožnými záhadami a skandály církve 20. století. Inu, musí to být skutečně neobyčejně výkonná parta grázlů.

Nevím, kolik z autorů všech těchto pohádek alespoň jednou za život navštívilo nějaké centrum OD, přečetlo si nějakou fundovanou knihu na toto téma, mluvilo s nějakým členem OD nebo se alespoň obtěžovalo jít na jeho stránky. V jejich pražském sídle na Hradčanech, které zároveň funguje jako malá vysokoškolská kolej, kdysi proběhla beseda s panem Hájkem na téma mediokracie (to není těžké dohledat, stačí mrknout na jejichfejsbuk). Měl jsem to štěstí být této akci přítomen a s panem Hájkem mluvit. Po prohlédnutí domu a seznámení s aktivitami centra se nestačil divit nad tím, co za úžasnou instituci sídlí tak blízko jeho kanceláře a jak úžasná a bohulibá věc to je. Tajný spolek? Ne. Tajemná mocenská skupina? To už vůbec. Nemám v kapse pár bankovek navíc? Škoda zrovna ne, jinak bych vás určitě podpořil.

Člověk se pak ani nestačí divit, jak je podle pana Hájka OD hnutím využívajícím „církevní strukturu pro své skupinové politické a mocenské cíle“, skupinou, která si ze vzájemného dohazování postů udělala „záležitost, jež postrádá smysl pro to, co je katolicita, co je pro všechny,“ jednoduše zvrhlá grupa mocichtivých, která si prosadila zvolení kardinála Ratzingera papežem, jež měl na jejich popud „za úkol dovést rozložení katolické církve do finále“. Nezbývá, než se ptát: Pane Hájku, a kde jste na to pro pána krále přišel? Kolik nezaujaté literatury na toto téma jste prošel? S kým jste se o tom bavil? Nejste náhodou také obětí vámi odsuzované mediokracie, která nás zásobuje hromadami překroucených a zkreslených informací, abychom se měli čím bavit? Dělat z OD bandu zakuklených šílenců je novinářské klišé, které je v módě už pár desítek let, a činnost spisovatele Dana Browna (Šifra mistra Leonarda) je jenom třešničkou na dortu. Stačí ale minimum přemýšlení, kritického odstupu a poctivosti, aby člověk došel k přesvědčení, že jedno vydání Blesku je v porovnání s těmito pomluvami erudovaným vědeckým pojednáním.

Je to přeci tak jednoduché. Existuje neuvěřitelně detailní třídílný životopis zakladatele OD sv. Josemaríi, několik jeho vlastních knih (které jsou všechny dostupné v češtině) a u některých už i jejich objemná kritická vydání, detailní pojednání o procesu jeho kanonizace, minulý rok vydaná bichle o životě jeho nástupce v čele OD biskupa del Portillo, analýza právního vývoje OD, rekce na černé legendy o OD a další a další desítky knih o duchu a poslání OD. Chce to jen něco si přečíst a nevěřit hned každému výkřiku, který ke mně dolehne. Pane Hájku, nevzdávejte to a zkuste ještě kriticky uvažovat! Vy na to máte.

Zobrazeno 1016×

Komentáře

maxmilianrex

Ačkoliv na některé věci nemám názor neb o nich nic nevím, líbí se mi tento článek hodně.

tina

že by se to pan Hájek dozvěděl z propagačních letáků FSSPX? Opus Dei - na rozdíl od FSSPX - má kanonické postavení v církvi. A tím pádem mohou řadu věcí ovlivňovat, i když samozřejmě ne úplně všechno.

Teutonic

Kvalitní článek.
Myslím, že Opus Dei má duchovní bohatství, které stojí zato dále šířit.
Od sv. Josemaríi, doporučuji knihu : Cesta
Přeji požehnané svátky

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio